Top 5 greșeli frecvente în amenajările interioare și cum să le eviți
De ce apar greșeli în amenajările interioare
Fie că vorbim despre amenajare birou acasa, amenajare baie, amenajare living, amenajare dormitor sau amenajare bucatarie, este ușor să cazi în capcana unor alegeri care nu-ți îndeplinesc nevoile pe termen lung. În special atunci când lucrezi cu spații reduse, așa cum se întâmplă în multe proiecte de amenajari apartamente mici, fiecare decizie contează – de la culoarea pereților până la poziționarea mobilierului. În cele ce urmează, îți prezint cele mai frecvente 5 greșeli întâlnite în amenajările interioare (pe care le-am identificat de-a lungul timpului în munca noastră), și câteva sfaturi pentru a le evita. Dacă ai nevoie de suport profesionist, poți oricând apela la Studio A. Echipa noastră este specializată în design interior rezidențial pentru case și apartamente.Greșeli frecvente întâlnite în amenajările interioare
1. Neglijarea funcționalității
O greșeală des întâlnită, mai ales în proiectele de amenajari apartamente mici, este să te lași purtat de entuziasmul designului și să uiți de funcționalitate. Degeaba alegi mobilier și decorațiuni interesante, dacă nu mai poți utiliza spațiul în mod practic.
- Cum eviți:
- Stabilește clar destinația fiecărui colț din cameră.
- Optează pentru mobilier multifuncțional (canapele extensibile, piese de depozitare verticale).
- Asigură-te că fiecare zonă (zona de relaxare, zona de lucru, zona de dining) este delimitată și ușor de folosit.
2. Supraîncărcarea cu decorațiuni
Mai ales când lucrezi la amenajare living sau amenajare dormitor, poate fi tentant să cumperi tot felul de piese decorative care îți plac. Problema apare atunci când nu mai ai loc pentru obiecte esențiale și tot spațiul pare înghesuit și aglomerat.
- Cum eviți:
- Alege câteva piese cu impact vizual puternic și construiește-ți conceptul în jurul lor.
- Lasă și spațiu gol pe pereți și pe suprafețe – minimalismul creează senzația de ordine.
- Integrează decorațiunile în schema cromatică generală, pentru un aspect unitar.
3. Mobilier ales la întâmplare
Dacă nu ești atent la dimensiunile mobilierului, riști să te trezești cu piese prea mari sau prea mici pentru încăpere. Această eroare este și mai vizibilă în amenajari apartamente mici decât în amenajările caselor, unde fiecare centimetru trebuie valorificat.
- Cum eviți:
- Măsoară de două ori înainte să cumperi. Asigură-te că ai loc să deschizi ușile, sertarele, geamurile și că nu aglomerezi spațiul de trecere.
- Optează pentru mobilier modular, ușor de rearanjat și adaptat nevoilor tale.
- Folosește piese clare și bine încadrate: de exemplu, pentru o amenajare birou acasa, poți alege un birou cu rafturi sau spații de depozitare integrate, astfel încât să economisești loc și să ai mereu totul la îndemână.
4. Iluminarea deficitară
Lumina poate schimba radical atmosfera unei camere, mai ales când ești în plin proces de amenajare baie, amenajare bucatarie sau amenajare living. O eroare frecventă constă în folosirea unei singure surse de lumină, de obicei plafonul central, care nu asigură iluminarea corespunzătoare în toate zonele.
- Cum eviți:
- Include mai multe tipuri de iluminat: lustre, spoturi, lămpi de masă și benzi LED în locurile-cheie (deasupra blatului de bucătărie, în zona de machiaj din baie, etc.).
- Folosește inteligent lumina naturală: perdele ușoare, jaluzele ajustabile și oglinzi care reflectă lumina.
- Alege o temperatură de culoare potrivită: lumina caldă pentru zonele de relaxare și lumina rece pentru zonele de lucru.
5. Lipsa unei viziuni unitare
Poate că îți place un stil modern pentru amenajare living, dar vrei și influențe rustice pentru amenajare dormitor. Dacă nu armonizezi aceste preferințe, e posibil să obții un rezultat amestecat și confuz, mai ales când încăperile sunt interconectate.
- Cum eviți:
- Alege o temă generală sau un stil dominant. Nu înseamnă că nu poți combina elemente, însă fă-o cu grijă, astfel încât să existe un fir roșu care unește toate zonele locuinței.
- Joacă-te cu accente de culoare și materiale care să se regăsească în toate încăperile, pentru a crea o coerență vizuală.
- Dacă simți că te pierzi în idei, un designer de interior te poate ghida în definirea stilului potrivit și în alegerea pieselor complementare.
Dacă te pregătești de amenajari apartamente mici sau amenajări case sau dacă plănuiești să schimbi aspectul locuinței tale, fii atent la aceste greșeli care pot fi făcute foarte ușor de un necunoscător. Încearcă să le eviți în primul rând printr-o planificare riguroasă.Și nu ezita să ceri sfatul unui profesionist, mai ales atunci când te confrunți cu limitări de spațiu sau ai nevoie de o viziune clară și bine structurată. Cu puțină creativitate și atenție la detalii, este ușor să transformi fiecare cameră într-un spațiu armonios, practic și personalizat.
Pentru idei ce țin de amenajarea spațiilor, echipa Studio A oferă servicii complete de design interior rezidențial pentru case și apartamente sau de amenajare birouri.
Vrei să vezi cum arată proiectele noastre? Poți arunca o privire în pagina de proiecte – vei găsi exemple de amenajări moderne, minimaliste, dar și clasice, concepute întotdeauna cu grijă la detalii și la optimizarea spațiului pe un design coerent, adaptat nevoilor clienților noștri.
La Studio A credem că fiecare proiect are nevoie de soluții personalizate și un design care să răspundă real nevoilor tale. Dacă te-au inspirat aceste idei, te invităm să ne urmărești pe paginile noastre de social media (Facebook, Instagram, LinkedIn), unde împărtășim constant proiectele noastre și inspirație pentru locuințe și spații unice.
Written by: Andreea Mocan Di Rosa
Andreea Mocan a studiat arhitectura în străinătate, întâi în Aberdeen, Scoția, unde a absolvit Facultatea de Arhitectură de la Robert Gordon University, apoi în cadrul programului de master în arhitectură la Sint-Lucas School of Architecture în Bruxelles, Belgia.